دلایل اصلی انفجار کوره کارخانه فولاد غدیر هنوز روشن نیست اما از وجود آب در میان ضایعات فولادی، انفجار کپسول گاز و انفجار مهمات عمل نکرده در میان ضایعات فولادی داخل کوره، به عنوان علل احتمالی وقوع این حادثه نام برده می شود.
هنوز مراجع رسمی مرتبط، دلایل انفجار در کارخانه فولاد غدیر یزد را اعلام نکرده اند در همین حال چندین مرجع از جمله شورای قضایی استان، ، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و کارگروه وِیژه استانی، هریک به طور مستقل خود را مسوول بررسی پرونده مربوط به انفجار فولادغدیر دانسته اند و اعلام کرده اند که تنها مرجع رسیدگی به این پرونده هستند.
آخرین خبر از قربانیان حادثه انفجار غدیر یزد
وبسایت آفتاب روز جمعه بیست و ششم آذرماه نوشت با كشته شدن ۲ كارگر ديگر از كارگران نورد فولاد غدير يزد، تعداد كشته شدگان اين حادثه به ۱۶ نفر رسيد، اين دو كارگر تبعه ايران بودهاند اما هنوز نام آنان منتشر نشده است.
براساس گفته مدیرکل پزشکی قانونی استان یزد، در این حادثه اسفناک، پنج كارگر در صحنه حادثه و تاكنون ۱۱ كارگر ديگر در بيمارستان سوانح سوختگی شهيد صدوقی يزد جان باختهاند، براساس آمار اعلام شده پنج نفر از کشته شدگان در صحنه حادثه، دو نفر روز دوشنبه بیست و دوم آرماه ،سه نفر در سه شنبه و چهار نفر در سومین روز پس از حادثه جان سپردند و دو نفر دیگر هم در روز جمعه به جمع کشته شدگان حادثه افزوده شدند و احتمال مرگ سه نفر از مجروحین حادثه وجود دارد ، بعبارتی تنها دو تن از کارگران که به صورت سطحی زخمی و در همان روز درمان و مرخص شده اند، تمام حادثه دیدگان جان خود را از دست داده اند.
جزییاتی از هویت حادثه دیدگان انفجار
بر اساس گمانه زنی منابع خبری در بین حادثه دیدگان اتباع هندی مقیم ایران، اتباع دیگر کشورها از جمله افغانستان و پاکستان، هموطنان از استانهای همجوار و چند تن از شهروندان یزدی بوده اند؛ گرچه تاکنون تابعیت حادثه دیدگان به صورت رسمی اعلام نشده در این بین، تنها مدیرکل پزشک قانونی یزد ، کشته شدن یکی از تبعههای کشور هندوستان را تایید کرده است.
وی می گوید: یکی از اتباع کشور هندوستان به نام جاسبیر سینگ که در حادثه به شدت دچار جراحت سوختگی شده بود، به بیمارستان سوانح سوختگی منتقل شد اما با وجود تلاش فراوان کارکنان این بیمارستان به دلیل شدت و وسعت سوختگی درگذشت.
پزشکی قانونی استان یزد اسامی کشتهشدگان این حادثه را به شرح زیر اعلام کرد: عدنان عزیزی فرزند رشید، عبدالحمید صادقی فرزند اللهداد، مصیب کریمیراد فرزند رحمتالله، مراد خالقپور فرزند محمد، ایرج مهاجری فرزند عزیز، ولی محمدی فرزند علی، رحمالدین نورزهی فرزند نصرالدین، خدارحم اولیازهی فرزند درمحمد، محمد ایزدی فرزند مرتضی، هاشم عابدینی فرزند سیفالله، رضا خالقپور فرزند علیداد، رضا خالقپور فرزند چراغ، پویا عزیزی فرزند عدنان و جاسبیر سینگ فرزند میخیرام. هویت دو نفر که در روز جمعه جان باخته اند تاکنون به صورت رسمی اعلام نشده است.
افکار عمومی و دلایل حادثه دلخراش فولاد غدیر یزد
این روزها افکار عمومی به دنبال جواب قاطع و قانع کننده در خصوص علل حادثه دلخراش انفجار کارخانه غدیر هستند و انتظار می رود که با اعلام علل حادثه، مسببین اصلی آن نیز شناسایی و مطابق با قانون به تخلفات ایشان رسیدگی شود.
عدم اعلام رسمی علت حادثه، باعث شده که گمانه زنی در خصوص این حادثه به اوج برسد، تا كنون افراد مطلع و مسئولان علتهاي گوناگوني براي وقوع اين حادثه ذكر كردهاند، از جمله: وجود آب در ميان ضايعات فولادي، انفجار كپسول گاز کوره ذوب فلزات و حتي مهمات عمل نكرده در ميان ضايعات فلزی كه داخل كوره منفجر شدهاند از عوامل احتمالی این حادثه یاد شده است.
اما برخی کارشناسان محلی، احتمالات دیگری را دور از انتظار نمی دانند، موضوعاتی نظیر انفجار بر اثر فشار ناشی از گاز گرفتگی کوره که به دلیل عدم رعایت اصول فنی و مهندسی در کوره فولاد ممکن است رخ دهد.
کارگروه ویژهی استانی برای کشف علت انفجار
روز سه شنبه، سردار محمد رضا فلاح زاده استاندار یزد، پس از عیادت از مجروحان حادثه انفجار کوره ذوب کارخانه فولاد غدیر، هیاتی از کارشناسان و دستگاههای اجرایی را مامور رسیدگی به این حادثه کرده است اما جزییات این دستور و هیات مذکور رسانه ای نشد.
درهمین حال یک روز بعد؛خبرگزاری ایلنا روز چهارشنبه بیست و سوم آذرماه نوشت : پس از گذشت سه روز از انفجار كوره ذوب ضايعات فولادي فرماندار يزد از تشكيل كارگروه ويژهاي براي كشف علت وقوع اين حادثه و ارائه گزارش تا روز پنجشنبه خبر داده بود اما مديركل تعاون، كار و رفاه اجتماعي يزد گزارش اين كارگروه را به اوائل هفته آينده موكول كرد.
گرچه جزییات و عناوین حقوقی این کارگروه اعلام نشده اما امراله فلاحزاده در گفتگو با ايلنا، كارگروه را متشكل از دستگاههاي مختلف ذيربط دانست و خود را رئيس كارگروه ويژه معرفي كرد.
معاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی،مامور رسیدگی به پرونده انفجار فولاد غذیر
در همین حال به گزارش خبرگزاری مهر، چهارشنبه بیست و سوم آذرماه نوشت: عبدالرضا شیخ الاسلامی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دستور رسیدگی سریع به پرونده حادثه کارخانه فولاد غدیر یزد را صادر کرد.
گفته میشود، معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی توسط شیخ الاسلامی مامور رسیدگی به پرونده انفجار کارخانه فولاد یزد شد.
بر این اساس، هیئتی ویژه از مدیران ارشد و کارشناسان مجرب متشکل از بازرسان کار با هماهنگی سایر مسئولان ذیربط استانی مسئول رسیدگی به این پرونده شده اند.
این هیئت ماموریت دارد ضمن بررسی علت حادثه با خانواده های کشته شدگان و مصدومان دیدار و به وضعیت کارگران مجروح حادثه رسیدگی سریع کنند و علاوه بر این، با بررسی دقیق در خصوص علت بروز حادثه قصور و تقصیرهای صورت گرفته را مشخص کنند. رسیدگی به وضعیت معیشتی بازماندگان نیز از دیگر وظایف این هیئت است.
درهمین حال نماینده مردم یزد در مجلس هشتم مسئولیت انفجار اخیر کارخانه فولاد غدیر یزد و کشته شدن چند تن از کارگران زحمتکش این کارخانه را متوجه وزیر کار خواند.
نماینده مردم یزد در مجلس هشتم هم در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری ایلنا گفته است : مسئولین استانی با تشکیل هیاتی در پی بررسی علل وقوع این رخداد ناگوار هستند ولی از ظواهر امر چنین بر میآید که فقدان دستور العمل ایمنی مناسب و عدم نظارت کامل موجب بروز چنین فاجعهای شده است.
این نماینده مجلس با بیان اینکه «از وزیر کار در این باره سوال پرسیده میشود» اظهار داشت: بنا به گفته نمایندگان شهرستانهای مختلف استان یزد، این چندمین باری است که در این استان شاهد وقوع چنین حوادثی بودهایم البته تکرار آن در دیگر نقاط کشورمان نیز تجربه شده است با این همه آیا وقت آن نرسیده که وزیر کار در این باره پاسخگو بوده و مسئولیت امر را بپذیرد.
بررسی حادثه فولاد غدیر توسط شورای قضایی یزد
خبرگزاری فارس نوشت :رئیس کل دادگستری استان یزد در نشست شورای قضایی استان یزد به منظور بررسی حادثه فولاد غدیر گفته است: تنها مرجع رسیدگیکننده به پرونده انفجار فولاد غدیر، دستگاه قضایی است به همین دلیل ضرورت دارد مسئولان از اظهارنظرهای شتابزده و غیرکارشناسانه اجتناب کنند و این موضوع را به کارشناسان متخصصی که از سوی دستگاه قضایی انتخاب میشوند، واگذار کنند.
غلامحسین حیدری بر بررسی سریع به پرونده فاجعه انفجار کارخانه فولاد غدیر تاکید کرد و اظهار داشت: عزم دستگاه قضایی بر این قرار گرفته تا این پرونده با دقت کامل و در کوتاهترین زمان ممکن رسیدگی شود.
حیدری با بیان اینکه بیگانگان قصد سوء استفاده از این موضوع را دارند، تصریح کرد: ضرورت دارد از اظهارنظرهای غیرکارشناسانه در مجامع عمومی و رسانهها خودداری شود.
دادستان عمومی و انقلاب یزد نیز در این نشست عنوان کرد: برابر مقررات و قانون، با افراد خاطی برخورد میشود و این پرونده به صورت ویژه و با دقت کامل در شعبه خاص رسیدگی میشود.
جمال قضاوتی خاطرنشان کرد: تا زمانی که مسئول هستیم باید قاطعانه و طبق مقررات، وظایف قانونی خود را انجام دهیم و در راستای حفظ جان مردم تلاش کنیم.
تقدیر از خبرنگاران
بیشک حادثه انفجار در کارخانه فولاد غدیر یکی از بزرگترین حادثه در صنعت ایران، در سالهای جاری محسوب میشود، موضوعی که با انتشار گسترده خبر آن، در سطح افکار عمومی حتی به صورت بین المللی مطرح شد و این موضوع بر حساسیت امر افزود.
فراموش نکنیم، سال گذشته برای پنجمین بار در کارخانه غدیر انفجاری رخ داد، گرچه حادثه پارسال هم با کشته و زخمی بود اما با بی مهری و بیخبری روبرو شد، موضوعی که شاید اگر خبرنگاران یزد به این مهم توجه نمی کردند، باز هم پس از چندین جلسه به فراموشی سپرده و تنها در راهروهای دستگاههای دولتی و قضایی تنها در قالب پرونده ای توسط بازماندگان پیگیری میشد تا در نهایت مسببین شناسایی و خسارت حادثه دیدگان داده میشد اما بازهم بحث اصلی پیشگیری از چنین حوادثی به فراموشی سپرده میشود.
مقصر اصلی کیست؟
حال که به هر دلیل، بحث این حادثه در بین دولتمردان، مقامات ارشد و حتی مردم کوچه و بازار جاری شده است نیکوست که مسوولین امر مقوله هایی نظیر بحث رعایت اصول فنی، مقررات ایمنی و اصول مهندسی را در دستور کار قرار دهند، شاید با شروع حرکتی ملی در جهت کاهش سوانح کارگری، به وقوع چنین حادثه های دلخراشی پایان دهیم.
فراموش نکنیم امروز خانواده شانزده کارگر زحمتکش، داغدار عزیزترین عضو خانواده اشان هستند، افرادی که در پی کسب لقمه نان و زندگی بهتر برای خانواده، گرمای جانفرسای کوره را تحمل می کردند اما با بی احتیاطی،سهل انگاری و شاید مماشات مدیران و دست اندرکاران، امروز در کنار خانواده اشان نیستند، .
فراموش نکنیم عامل مستقیم انفجار تنها مسبب حادثه نیست، شاید متولیان امر که وظیفه سیاست گذاری و نظارت بر اجرای قوانین را دارند مقصر باشند، شاید مدیران میانی صنعت و معدن استان هم در بروز این حادثه به صورت غیرمستقیم مسوول و مقصر باشند.
فراموش نکنیم مدیران کارخانه، سرکارگران و حتی کارگران آخرین حلقه مسببین این حادثه اند موضوعی که بیشک در دادگاه و در دستگاه قضایی قابل پیگیری ست اما همچنان عوامل پنهانی این حادثه باقی می ماند و بازهم خداناکرده شاهد وقوع چنین حادثه هایی هستیم.اما باید همتی کرد...//
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 19,ژانویه,2025